Tuesday, June 14, 2011

Magazine interview - Arbetarskydd

I was interviewed by Lena Gunnars from the magazine Arbetarskydd (Worker's protection) regarding the welding glove Worksafe Weld 20. Arbetarskydd is the leading magazine for HSE issues in Sweden.

Below is the story behind the project.

From Arbetarskydd May 23, 2011:
http://www.arbetarskydd.se/tidningen/article3182629.ece

Frusna svetsare fick fart på idésprutan

Innovatören Michael Gustafsson hittar nya lösningar för en bättre arbetsmiljö. Hans senaste uppfinning är en smidig svetshandske - utan fingrar. - Mitt problem är att jag har för många idéer, säger han.

Det var mörkt, 25 grader kallt och blåsigt. Vintern 2006 arbetade några svetsare på LKAB Malmberget med en stor slurrytank som skulle byggas ihop med det nya kulsinterverket. Men varje halvtimme tvingades de avbryta arbetet för att värma sina stelfrusna händer. Michael Gustafsson, då projekteringssamordnare åt NCC och LKAB, började känna sig stressad. Avbrotten gjorde att de inte skulle hålla tidsplanen.

- Då började jag fundera på hur svetsarna skulle kunna jobba vintertid utan att frysa om händerna, säger han.

Men projektet hann bli färdigt utan någon lösning fanns i sikte.

 - Idékläckande går i perioder, säger Michael Gustafsson, som är arkitekt i grunden.

Först testade han en idé där han satte värmare på svetsarnas elektrodhållare. Den fungerade, men kändes krånglig. Dessutom var det svårt att hitta tillverkare.

Till sist fick hans bror in honom på rätt spår.

- Han håller på med fäktning och undrade om jag funderat på att göra något slags klingskydd. Där någonstans började kugghjulen snurra.

Michael Gustafsson lånade ett par gamla handskar av en svetsare som han sprättade upp och sydde om. Den färdiga lösningen blev en slags läderhandske som går att dra över de vanliga svetshandskarna. Ett slags fodral. Handsken skyddar mot vind, kyla, värme och väta. Samtidigt finns plats för elektrodhållarkabeln som kan hänga i fodralet under armen.

- Det blir mindre belastning på handled, armbåge och axel när du inte behöver bära elektrodhållarens hela vikt med handen utan mer styr med den. Dessutom kommer lasten närmare kroppen när leden bärs upp av handsken.

Michael Gustafsson ger Almi Stockholm och Innovation Stockholm en eloge för att han nu fått svenskt patent på handsken.

- En internationell patentansökan har också gjorts, säger han.

Hela processen tog fem långa år. Innan han sökte patent inledde han ett samarbete med en tillverkare som han skrev sekretessavtal med. Han råder andra med uppfinnartankar att också göra så.

- När patentansökan lämnats in har du bara ett år på dig att bestämma om du ska söka utanför Sverige. Och pengarna rullar snabbt i väg.

Innovationsintresset har Michael Gustafsson haft så länge han kan minnas. Som 14-åring minns han att han besökte Nationalmuseum och tittade på Leonardo da Vinci-utställningen. Snabbt upptäckte han en modell av en roterbar kanon - som inte fungerade.

- Jag kunde se att den borde göra det, om man byggt enligt originalritningen. Så jag gick och frågade efter modellbyggaren.

Hemma i byrålådan ligger flera idéer och väntar på att bli förverkligade. Just nu funderar Michael Gustafsson bland annat på hur svetsarnas nackar kan skyddas bättre.

- Svetsarna lyfter hjälmen med handen och nickar den stängd. Det leder till skador. De förvärras direkt av att belastningen på nacken är så hög. Numera krävs ju att svetsarna har hjälm och friskluftsmask på sig också. Men där har jag inte tänkt färdigt än, säger Michael Gustafsson.  

Fakta: Gör så här om du har en idé
  • Beskriv vilket problem idén löser med både skisser och text.
  • Klargör vad som är unikt.
  • Undersök marknaden och eventuella konkurrenter.
  • Kontakta Almi för att få idén bedömd och finansierad.
  • Almi gör även en teknisk granskning för att bekräfta att den verkligen är unik och inte gör intrång.
  • Boka tid med en innovationsrådgivare.
Källa: Almi


No comments:

Post a Comment